sobota, 9 lipca 2011

Pierś z indyka z rozmarynem

Czas przygotowania potrawy to około 50 minut. Ilość porcji : 4  Trudność : Łatwe

Składniki potrzebne do potrawy:




1. Pierś z indyka około 1,5 kg
2. Sól
3. Pieprz
4. Ząbki Czosnku - 4
5. Łyżka oleju
6. Gałązki rozmarynu
7. Boczek wędzony - 10 dag.
8. Białe wino
9. Masło - 2 łyżki

A oto sposób wykonania potrawy.
(na podstawie przepisu z programu "Ewa gotuje")

 Piersi myjemy oraz suszymy.  Następnie solimy i pieprzymy do smaku. Czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim naszą pierś. Nasze gałązki rozmarynu ugniatamy tępą stroną noża a następnie obkładamy nimi naszą pierś. Teraz obwijamy naszą pierś folią i odkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Przygotowaną już pierś obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanym wcześniej oleju. Obkładamy ją plastrami boczku, podlewamy kieliszkiem białego wina. Wkładamy do pieca w temp 180 stopni  w żaro odpornym naczyniu na około 1,5 godziny.
Po upieczeniu , sos wlewamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła. Pierś podajemy z tak przygotowanym sosem, bądź na zimno jako wędlinę.  

Smacznego!

Sos
Danie podane z ziemniakami oraz surówką z ogórków i cebuli.











P.S. Mi to danie bardzo smakowało! Dlatego pod postem daje +1 dla tego dania@ Teraz czekam na Waszą ocenę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz