środa, 27 czerwca 2012

Ogórki małosolne

Dzisiaj wraz z moją żoną postanowiliśmy zrobić sobie ogóreczki małosolne. Po co kupować, jak można za tę samą cenę, a nawet taniej samemu sobie zrobić. Poniżej zamieszczam kilka fotek oraz przepis jak zrobić sobie samemu. Uwierzcie mi, smakują nieziemsko! Nigdzie takich nie kupicie!



Napiszę co i jak potrzeba na 1 słoik. Taki 1 litrowy.

Składniki:

6-7 ogórków (Zależy od wielkości. Tak by nawciskać do słoika jak najwięcej)
3-4 kawałki chrzanu
5-6 ząbków czosnku
Koper
Woda
Sól
Gorczyca (1 łyżka)

Przygotowanie:

Do słoika wsypujemy łyżkę gorczycy. Następnie dodajemy trochę koperku.Upycham w słoiku jak najwięcej ogórków. Czym ciaśniej, tym lepiej. Dodajemy ząbki czosnku oraz chrzan. Na samą górę dodajemy jeszcze koperku. Zalewamy to wrzącą wodą z solą (1łyżka) zakręcamy słoik. Natychmiast stawiamy go do góry nogami, i czekamy aż ostygnie. Po 3-4 dniach możemy się już nimi zajadać!

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz