wtorek, 17 sierpnia 2010

Sałatka musztardowa.

Poniżej podaję przepis na sprawdzoną bardzo dobrą sałatkę :) A więc co potrzebujemy?



1. Liście sałaty (małe kawałki najlepiej) 
2. Kukurydza konserwowana (Około 4 łyżek stołowych)
3. Papryka (Wystarczy 1 sztuka)
4. Rzodkiewka (5 sztuk)
5. Pomidory małe (4 sztuki) 
6. Ogórek zielony (Połowa)
7. Koper posiekany (Około 4 łyżki stołowe)
8. Olej (Ja używam 3 łyżki stołowe)
9. Musztarda najlepiej mocna(2 łyżki stołowe)
10. Sól
11. Cukier
12. Sok z cytryny

Wiadomo, że wszystkie proporcje mogą ulec zmianie. Zależy na ile osób ma być ta sałatka. Ja przedstawiam proporcje do wykonania sałatki na 2 osoby.

 To teraz jak to wykonać? A więc tak:

Na początek przygotujemy sobie sos do sałatki. W tym celu najlepiej do szklanki wlać 3 łyżki oleju i dodać 2 łyżki musztardy. Wlać do smaku soku z cytryny, dodać szczyptę soli oraz trochę cukru. Wszystko to trzeba dokładnie wymieszać.
Sos już mamy, więc weźmy się za samą sałatkę. Liście sałaty myjemy i suszymy. Czym mniejsze kawałki będą tym lepiej będzie później sałatkę nabierać. Układamy ją w salaterce. Kroimy w paski papryczkę i rozkładamy ją po całej salaterce. Na papryczkę układamy pokrojony w plasterki ogórek ze skórką. Na to kładziemy pokrojone w małe kawałeczki pomidorki. Teraz zostaje pokroić rzodkiewkę w plasterki i rozłożyć na całej salaterce. Na to sypiemy kukurydzę. Teraz polewamy całość naszym sosem (Jeśli mamy go za mało można dorobić więcej takimi samymi proporcjami) Na koniec posypujemy koperkiem i wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godzinki (osobiście czekam jakieś 2 godzinki)

Teraz wystarczy się delektować sałatką :)

Dziękuję.

Na sam widok aż ślinka leci! Sami zobaczcie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz